Beograd dobio „zeleno svetlo“ za sređivanje deponije Vinča

Komisija za javno-privatno partnerstvo Vlade Republike Srbije dala je  pozitivno mišljenje na predlog projekta koji se odnosi na tretman komunalnog otpada u Beogradu, čime je Grad dobio zeleno svetlo da uđe u javno-privatno partnerstvo za rešavanje velikog ekološkog problema na deponiji Vinča.

Dragan Stevanović, predsednik Komisije za javno-privatno partnerstvo, izrazio je zadovoljstvo zbog projekta, dodajući da je Grad Beograd potvrdio da ima sve administrativne i druge kapacitete da bude jedna od vodećih evropskih prestonica.

"Beograđani zaslužuju ovakav projekat, sa aspekta životne sredine, koja će u perspektivi biti podignuta na značajno viši nivo, kao i u kontekstu energetske efikasnosti i sigurnosti", zaključio je Stevanović.


Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da pozitivnom odlukom Komisije Beograd dobija zeleno svetlo da kroz javno-privatno partnerstvo krene u rešavanje velikog ekološkog problema grada Beograda, a to je upravljanje otpadom, i da je deponija Vinča najveća neuređena deponija u ovom delu Evrope. "Realizacijom ovog projekta sredićemo deponiju u Vinči, izgraditi postrojenje za proizvodnju električne i toplotne energije iz otpada", naglasio je Mali. Do sada je više od 50 kompanija izrazilo zainteresovanost da sa Gradom Beogradom učestvuje u projektu koji se odnosi na tretman komunalnog otpada.

Mali je istakao da je dokumentacija pripremana sedam-osam meseci i da je reč o projektu vrednom 250 miliona evra. 

 

VLADAUSAID

● Komisija za javno-privatno partnerstvo Vlade Republike Srbije ●

Copyright (c) Komisija za JPP. Sva prava zadržana. Projekat podržan od strane USAID. Develpoed by Web Factory.